Teksti syksyltä 2023:
Tänään 4.9. vietetään maailman seksuaaliterveyspäivää ja vuoden teema on erittäin tärkeä: Seksuaalisen suostumuksen kulttuurin edistäminen. Suostumus vaikuttaa merkittävästi meidän kaikkien seksuaaliseen hyvinvointiin ja ajatus: ”Mun keho, mun rajat, meidän nautinto” -kuvastaa mielestäni tätä hyvin. Ajatus kuvastaa sitä periaatetta, joka ohjaa suostumuksen merkitystä seksuaalisuudessa.
Seksuaalinen suostumus: Mitä se tarkoittaa?
Seksuaalinen suostumus tarkoittaa vapaaehtoista (ja innokasta/selkeää) myöntymistä seksuaaliseen toimintaan. Se tarkoittaa, että kaikki osapuolet ovat selvillä siitä, mitä on tulossa, ja että kaikki osapuolet ovat suostuneet siihen.
Seksuaalinen suostumus on jokaisen oma asia. Jokaisen on oikeus päättää, kenelle ja millaisissa tilanteissa hän antaa suostumuksensa seksuaaliseen aktiviteettiin.
Suostumus ei ole pelkästään se, että joku ei vastusta tai ole liikkumatta – se on aktiivista, myönteistä ja selkeää.
Suostumus on voimassa vain, jos se on annettu vapaasti ja ilman painostusta.
Jos emme ole varmoja suostumuksesta, on aina parempi kysyä lupaa kuin rikkoa toisen henkilön rajoja. ”Saanko koskea tähän?” ”Haluatko jatkaa?”
Mun keho: Ymmärrä itseäsi
Ensimmäinen askel seksuaalisen suostumuksen kulttuurin edistämisessä on ymmärtää omaa kehoaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on hyvä olla tietoinen omasta seksuaalisuudestasi, toiveistasi ja peloistasi.
Kun tiedät, mitä haluat ja mitä et halua, voit kommunikoida sen selvästi kumppanillesi.
Seksuaalisen kanssakäymisen perusta on tutustua ensin itseensä. Se ei ole itsekäs teko vaan päinvastoin – sen avulla opit kommunikoimaan.
Jokaisella meillä on oikeus päättää, kuka meidän kehomme koskettaa ja miten.
Vastuu kehostasi on sinulla. Arvosta omaa kehoasi, pidä siitä huolta ja puhu itsellesi armollisesti. Rakasta itseäsi. Opettele tuntemaan kehosi. Opettele koskettamaan itseäni. Vain tutustumalla ensin itseesi, voit antautua nautinnolle kumppanin kanssa ja osaat kertoa, mistä sinä tykkäät. Tiedätkö, mikä sinusta tuntuu hyvälle?
Mun Rajat: Opi sanomaan ”Ei”
Toinen tärkeä osa seksuaalista suostumusta on kyky sanoa ei.
Jos et halua osallistua johonkin seksuaaliseen toimintaan, sinun täytyy tuntea oikeus sanoa ei ilman pelkoa tai painetta. Kieltäytymistä ei tarvitse koskaan selittää, se on oma päätöksesi.
Kumppanisi on velvollinen kunnioittamaan päätöstäsi kaikissa tilanteissa, oli kyse sitten ”yhden yön jutusta” tai pitkäaikaisesta suhteesta.
Oman suostumuksen voi myös perua milloin tahansa, ja toisen henkilön (/muiden henkilöiden) on kunnioitettava tätä.
Rajoja on yhtä paljon erilaisia kuin on meitä ihmisiä ja omat rajat voivat muuttua ajan myötä.
Sinä vastaat omista rajoistasi. Seksuaalisuutta tulisi lähestyä keho ja suostumus, yhteinen nautinto edellä, sen sijaan, että kerrotaan tekniikoista ja varoitetaan riskeistä. Se on toki tärkeä osa myös, mutta silti me unohdamme sen, että tärkein osa seksiä on aina suostumus. Kun kukaan ei riko rajoja, seksistä voi nauttia turvallisesti ja siitä tulee osa nautinnollista elämää.
Meidän Nautinto: Kommunikoi ja kunnioita
Viimeinen, mutta ei vähäisin osa seksuaalisen suostumuksen kulttuurin edistämistä on avoin ja rehellinen kommunikaatio kumppanisi kanssa.
Keskustelu siitä, mitä haluatte ja odotatte seksuaaliselta kohtaamiselta, on ratkaisevaa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että ilmaiset toiveesi ja fantasiasi, mutta myös, että kuuntelet kumppanisi toiveita ja rajoja.
Suostumus perustuu yhteisymmärrykseen ja kunnioitukseen ja vain silloin on mahdollista saavuttaa yhteinen nautinto.
Seksuaalisen suostumuksen kulttuurin edistäminen on meidän kaikkien tehtävä. Se vaatii tietoisuutta, itsetuntemusta, empatiaa ja avoimuutta. Se vaatii meitä olemaan rohkeita ja avoimia keskustelemaan seksistä ja suostumuksesta. Se vaatii meitä kunnioittamaan toistemme rajoja ja päätöksiä.
Mun keho. Mun rajat. Meidän nautinto. Se on perusta, jolle voimme rakentaa tyydyttäviä ja turvallisia seksuaalisia suhteita, joista voimme nauttia täysillä. Vain silloin, kun tuntee oman kehonsa ja asettaa rajansa turvallisessa ympäristössä, seksistä tulee yhteinen nautinto.
Tässä muutamia vinkkejä seksuaalisen suostumuksen kulttuurin edistämiseen:
Keskustele seksuaalisuudesta avoimesti. Poistetaan häpeä tämän aiheen ympäriltä. Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä.
Opeta lapsille ja nuorille, että jokaisen keho on hänen oma ja että hänellä on oikeus päättää, kuka kehoa koskee ja miten.
Kannusta nuoria oppimaan omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan. Ole turvallinen aikuinen ja vastaa kysymyksiin, tue ja auta.
Opettele tuntemaan oma kehosi ja omat rajasi. Mitä olet valmis tekemään ja mitä et?
Kysy lupaa. Jos olet epävarma, on aina parempi kysyä lupaa kuin rikkoa toisen henkilön rajoja.
Kerro toiselle, mitä haluat. Älä odota, että toinen arvaa.
Ole valmis kunnioittamaan toisen henkilön rajoja.
Jos tuntuu, että tarvitset apua seksuaalisuuden kanssa, soita tai laita viestiä. Sitä varten me seksuaalineuvojat ja -terapeutit olemme.
Comments