top of page
Search
  • Writer's pictureKati Vasell

Seksuaalineuvojan opinnot, osa 1.


Aloitin seksuaalineuvojan opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK), maaliskuussa 2023.  Ensimmäiset lähipäivät olivat maaliskuun lopulla. Lisätietoa koulutuksesta:

Tarkoitus on valmistua seksuaalineuvojaksi maaliskuussa 2024, eli tuo 30 op täydentävä koulutus kestää vuoden verran. vetuloa seuraamaan (myös tätä) matkaa blogini pariin.


Miksi lähdin mukaan koulutukseen?


Seksuaalisuus on iso osa ihmisenä olemista. Minulla on kaksi tyttöä ja siksikin tämä aihe alkoi kiinnostamaan minua. Olen alusta asti halunnut kasvattaa lapset niin, että kehon osilla on nimet. Ihan oikeat nimet, ei mitään keksittyjä, jotka saattaa myöhemmin herättää ihmetystä. Itseään saa tutkia ja koskea ja kaikesta saa kysyä. Ja tärkeimpänä myös se, että tietää mm. ”uimapukusäännöstä” ja että kukaan muu ei saa kehoon koskea, ellei siihen ole itseltä lupa. Kaiken kosketuksen kuuluu tuntua hyvältä.


Seksuaalivalitus, jota itse olen koulussa saanut, oli lähinnä yläasteen terveystiedon tunnilta ja se oli hyvin heteronormatiivista ja yhdyntäkeskeistä. Lähinnä kerrottiin ehkäisystä ja seksitaudeista. Sekin on toki tärkeää. Onneksi kotona olen voinut keskustella asioista, mikä on edistyksellistä, sillä meitä kasari-lapsia on paljon, jotka eivät ole saaneet juuri minkäänlaista seksuaalikasvatusta (puhumattakaan aiemmin syntyneistä). Lähinnä sitten kaveriporukoissa mietitty, että mitenköhän nämä asiat menee.


Kuva: Laura Tammisto, Studio Torkkeli


Siksi on tärkeää, että puhutaan keho-tunne-kasvatuksesta. Jokainen saa itse määritellä omat rajansa, jokaisella pitää olla kehorauha ja myös tunteiden huomioon ottaminen on osa seksuaalisuutta. Haluan oppia tästä lisää. Haluan olla omien lasten tukena myös sitten, kun he varttuvat ja keskustella heidän kanssa ilman häpeää tästä luonnollisesta asiasta, joka on osa ihmisyyttä.


Ja suuremmassa mittakaavassa, koska häpeä asian ympärillä on niin suuri, juuri se ajaa minua eteenpäin. Koen, että mittavasta esiintymiskokemuksestani on minulle hyötyä, ja voisin esimerkiksi käydä puhumassa näistä asioista vaikkapa vanhempainilloissa tai nuorille koulussa. Jotta ihmiset tulevat tietoiseksi siitä, se miten sinä itsesi koet, mitä sukupuolta koet olevasi ja kenestä tykkäät, on juuri oikein. Kuka sinuun saa koskea ja missä tilanteessa, on sinun itsesi määriteltävissä. Ja että asioista puhuttaisiin, tunteista voisi avoimesta keskustella ja jokaisella olisi hyvä olla - myös seksuaalisesti.


Myös oma seksuaalisuuteni aukesi minulle ihan eri tavalla muutama vuosi sitten. Haluan myös rohkaista naisia tällä saralla ja siksi mm. annoin Ilta-lehteen haastattelun sinkkuäiti ja seksuaalisuus -teemalla.


Näistä lähtökohdista olen siis utelias oppimaan lisää. Haastavan tästä matkasta tekee sen, että minulla on pohjalla kaupallinen koulutus (YAMK-tradenomi), ja yleensä opintoihin vaaditaan sote-alan pohjakoulutus. Onneksi kirjallisuutta on paljon saatavilla ja olen oma-aloitteinen ottamaan selvää asioista.


Tämä blogikirjoitus oli toukokuulta 2023. Kirjoitan tänne matkasta seksuaalineuvojaksi, ja lähiopinnoista sekä harjoittelusta ja työnohjauksesta muutaman blogin verran.


Tervetuloa mukaan!

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page